Andrew Mitchel
(1758-1833)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Mary Ronald

Andrew Mitchel

  • Født: 26 Maj 1758, , , , Skotland
  • Ægteskab (1): Mary Ronald den 9 Okt. 1779 i St. Martins in the Fields
  • Død: 21 Okt. 1833 i en alder af 75 år
Billede

punkttegn  Notater:

Blev hentet til Danmark i 1788 for at indføre dampmaskinen til en dampdrevet Ankersmedderi indrettet på Holmen.
Det viste sig dog, at han ikke var så dygtig, som man javde forventet. Holmens dampmaskine var dårlig, og i 1802 måtte den kasseres. Han vender derefter tilbage til England.

En artikel fra Gribskov Gymnasium:
Gammelholm: Ildmaskinen 1790
1790 er Danmarks første dampmaskine klar til brug på Gammelholm orlogsværft. 25. november indstiller admiralitets- og commissariats-collegiet til kongen at konstruktøren for den færdige opstilling af Ild=Machinen blev belønnet med 1560 Rdl om året og en douceur på 10.000 Rdl.
Med kgl. approbation havde overkrigssekretær for søetaten Fr. Chr. Rosenkrantz 12. oktober 1787 sendt kaptajnløjtnant Adam Haaber til England for at undersøge om de i Engeland anbragte Möller, som drives med Ild eller Steam, kunne anvendes til Hammer=Möller til Skibs=Ankeres Smedning med videre. De engelske myndigheder vågede strengt over udførsel af viden eller maskiner til fremmede nationer, men Haaber var engelsk gift og kunne således bedre udføre sin opgave: som var at sende tegninger og en model hjem og få den rette mand til at rejse til Danmark. i ti breve til Rosenkrantz beretter Haaber, at han januar 1788 har kontakt med en mechanicus, hvis navn han har lovet ikke at nævne, og at maskinen normalt vil gøre 20 omdrejninger i minuttet, så hvis der er 4 knaster på hammerens akse, vil hammeren gøre 80 slag i dette tidsrum. 8. marts har Haaber og Hovedmanden udført vellykkede eksperimenter med en model, Den svære Cylinder af 7 fods længde er kastet ... i hendseende til hiulene, som S: T: Generalmajor Classen <i Frederiksværk> har lovet Deres Excellence at lade kaste, da bliver de her forfærdiget i Træe af 18 Foeds Diameter. 3. juni 1788 kan Rosenkrantz med tilfredshed konstatere at tegninger og model er nået frem til Holmens chef, der er bestilt 80.000 mursten og et par tusinde hollandske klinker. Samme måned rejser Hovedmanden og hans formand til København og præsenterer sig som Andrew Mitchell og Alexander Young af skotsk afstamning; det vides ikke hvor de har deres know-how fra.
Den nye bygning til maskine og ankersmedje, som placeres i østenden af smedelængen, er færdig august 1789 og den første opgave bliver smedning af det største anker til Linieskibet Prins Christian i slutningen af 1790. E-kvi-pa-ge-mes-ter Andreas Henrik Stibolt er godt tilfreds i 1792: Vi kan nu forsikre os om at vorde forsynet med Ankere nok og til saa gode Priser, som uden denne Indretning eÿ var mueligt - Anker spåner til maadelige Ankere kan og der giöres af gamle Jern Stumper og Stÿkker, Baand til Fade, alle Slags Jern Bolter, saavelsom Jern knæer, Roer Lÿkker og meget andet.
Mod slutningen af 1790erne går ildmaskinen bestandig i stykker og en nedsat kommission beregner de samlede anlægsudgifter til 82.888 Rdl 60 sk, hvilket er et kolosalt beløb, nærmere bestemt 5 % af den dansk-norske flådes udgifter på et år. 5. februar 1801 resolverede kongen: a) Den nuværende Dampe Machine paa Gammelholm nedlægges uden Reparation. b) En nÿe Dampemachine anskaffes for Holmen. c) Mechanichus Andreas Mitchell entlediges fra Vores Tieneste ved Holmen ved at udbetale ham paa en gang 4 Aars Gehalt, og ved at betale for ham Hans Giæld til Enke Cassen circa 350 Rdl.


Billede

Andrew blev gift med Mary Ronald, datter af Thomas Ronald og Margaret, den 9 Okt. 1779 i St. Martins in the Fields. (Mary Ronald blev født omkring 1758 og døde den 11 Okt. 1829.)




Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 1 Jul. 2017 med Legacy 9.0 fra Millennia