![]() Venstre billede: Jolly Boys i filmen "Stenbroens helte". |
Gruppe dannet i slutningen af 1961 med følgende medlemmer:
Poul Erik Enggren (lead-guitar, orgel og vokal),
Bjarne Kristoffersen (rytmeguitar og vokal),
Keld Hasselgren (elbas og vokal) og
Jesper Enggren (trommer).
De boede alle på Lersø Parkallé og kendte således hinanden fra kvarteret. Orkestrets tidlige musikalske inspiration var Cliff Richard & The Shadows.
I begyndelse øvede de privat, men det gav visse problemer med naboer og på forslag for Enggren senior dannede de proforma en musikforening, hvilket gav adgang til øvelokaler på den lokale skole, Emdrup skole.
Bjarne Kristoffersens far fungerede i starten som manager for orkestret og det var også ham, der etablerede en kontakt til Dansk Coladrik A/S og fik udvirket, at de i 1965 medvirkede i nogle af de første reklamefilm for læskedrikken Jolly Cola. Gruppen var over et års tid på lærredet i alle landets biografer, i ca. 10 sekunder, før visning af hovedfilmen. Billedsiden til reklamefilmen blev optaget i Hit House på Frederiksberg. Senere kom gruppen i stalden hos Eugen Tajmer Booking.
Den 27. januar 1964 blev de nummer 3 ved københavnsmesterskabet i pigtråd 1964. Den musikalske inspiration kom primært stadig fra England, men nu fra Merseybeat og især The Kinks og senere også den mere bluesinspirerede del af popmusikken som f.eks. Cream.
Senere i 1964 var de i studiet i Bispebjerg Bio, hvor de indspillede ca. 20-25 numre, produceret af ”Æ. Æggert Æggehoved”, som var det lidet flatterende navn, gruppen havde forsynet ham med. Hvad der skete med indspilningerne vides ikke – planen var vist at de skulle bruges til underlægningsmusik.
Gruppen medvirker i og leverer musik til filmen ”Stenbroens helte”, som havde premiere den 3. maj 1965. Filmen blev anmeldt i Politiken som ”Årets dårligste film”. Filmen er den sidste i en trilogi af instruktøren Poul Nyrup, som satte fokus på samfundets mørkere sider.
”Mellem venner” fra 1963 er ”en rystende, men ærlig skildring af storbyungdommens hektiske liv” og ”Villa Vennely” fra 1964 handler om callgirlmiljøet. I alle 3 film bruger Poul Nyrup bevidst pigtrådsmusik. Numrene blev indspillet i villaen Lyngbyvej 269, hvor både ”Stenbroens helte” og ”Villa Vennely” i øvrigt også blev optaget.
De ca. 3 minutter hvor The Jolly boys ses i filmen er optaget på Ryttergården i Klampenborg. Musikken fra ”Stenbroens helte” er aldrig udsendt på plade.
Gruppen var i en periode husorkester i Giraffen og havde faste engagementer hos Kisbyes i Kødbyen og på Ryttergården og optrådte ellers i de fleste af datidens Teenklubber (Gladsaxe, Ballerup, Husum, Amager m.v.) og til skoleballer rundt omkring.
De spillede også i Hit House, Siesta i Glostrup og Place Pigalle på Dyrehavsbakken og ikke mindst var opvarmning for The Kinks i K.B. Hallen.
I 1965 optrådte de over en periode af ca. ½ år lejlighedsvis med sangerinde, Trine Ditlev Jensen. Hun var på daværende tidspunkt kæreste med Poul Erik Enggren. Sammen fik gruppen og Trine lavet 2 privatoptagelser.
I 1966 var gruppen også i Corona studierne i Greve for at indspille en single for pladeselskabet Oktav. Poul Erik havde netop fået en ny guitar og der var noget uenighed om lyden. Så de pakkede sammen igen og produceren lovede at vende tilbage – det gjorde han aldrig!
Omkring februar 1967 blev gruppen udvidet med
Torben Andersen på orgel.
I maj 1967 skiftede de navn til Markierne for at komme af med deres Jolly Cola/sodavandsdrenge-image. Kort forinden var Keld Hasselgren stoppet og Bjarne Kristoffersen skiftet til elbas. Omkring årsskiftet 1967/68 går Markierne i opløsning. Poul Erik fortsatte i East-West og fik hurtigt følgeskab af Jesper Enggren. De blev senere hyret af Bengt Svan som backinggruppe under navnet Voces til et sæsonlangt engagement i Tivolis ”Dansetten” i 1968, bortset fra juli måned, hvor de blandt andet spillede i Sverige. Jesper stoppede spilleriet omkring februar 1969, medens Poul Erik stoppede i januar 1970.